CBD olie bij Parkinson Patienten

Aan de universiteit van São Paulo in Brazilië zijn verschillende klinische proeven gedaan naar het effect van CBD (cannabidiol) op de levenskwaliteit van Parkinson patienten. Hieruit blijkt dat de levenskwaliteit van de patiënten beduidend werd verbeterd na het toedienen van CBD olie.

Het onderzoek is aanvankelijk gepubliceerd door het bekende Journal of Psychopharmacology. De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende ziekte die vooral veel ouderen treft. De ziekte is een progressieve neuro-degeneratieve ziekte in de hersenen. Deze ziekte kenmerkt zich door het aantasten van dopamine neurotransmitters. Het is een meeslepende ziekte die zich na verloop van tijd verder ontwikkeld. Op dit moment is de ziekte zelf niet te genezen.
Voorgaande studies naar Cannabidiol (CBD), hebben aangetoond dat de niet psychoactieve stof CBD zich richt op het lichaamseigen endocannabinoïde systeem die verbinding maakt met het menselijk neurologisch systeem. De stof CBD zou neuro protectieve (neuro beschermende) effecten met zich mee kunnen brengen.

Het onderzoek

Bij het onderzoek zijn 21 Parkinson patiënten onder de loep genomen. De groepen werden ingedeeld in groepjes van 7 Patienten.
Groep 1: Kreeg dagelijks placebo toegediend.
Groep 2: Kreeg een dagelijkse dosis van 75 mg. CBD.
Groep 3: Kreeg een dagelijkse dosis van 300 mg. CBD.
Dit onderzoek werdt in totaal 6 weken aangehouden. Alle patiënten zijn voorafgaand aan de klinische proef en na afloop getest op hun symptomen en levenskwaliteit, waarna deze werd vergeleken met de resultaten na de proef met CBD inname.
De groep die na afloop het beste scoorde, was de groep die dagelijks 300 mg. CBD kreeg toegediend.

De verbeteringen

De professoren constateerde dat de groep die dagelijks 300 mg. CBD kreeg toegediend, grote verbeteringen lieten zien in de kwaliteit van leven en het welzijn. De wetenschappers gebruikten de PDQ-39 vragenlijst (ook wel de Parkinsons Disease Questionnaire 39 genaamd) om de vooruitgang te toetsen. Deze vragenlijst bestaat uit vragen over dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld mobiliteit, emotionele bevindingen, lichamelijk ongemak etc. De groep die 300 mg. CBD kreeg toegediend, scoorde beter op deze vragenlijst dan alle andere groepen.

Vervolg

Hoewel er geen significante verschillen aantoonbaar waren in motorische symptomen, ging wel de levenskwaliteit van de patiënten omhoog.
‘Tegenwoordig werken de meeste medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van de Ziekte van Parkinson in het dopamine-systeem, en is er weinig bekend over de rol van andere neurotransmitter systemen bij de ziekte’, schrijven de auteurs van het onderzoek in São Paulo. ‘Het endocannabinoïde-systeem lijkt een belangrijk onderzoeksgebied, vooral vanwege zijn activiteit in wat als de niet-motorieke symptomen van Parkinson worden beschouwd en zijn mogelijke neuroprotectieve effecten.’ – Aldus de auteurs van het onderzoeksrapport.
De professoren van de Universiteit van Sao Paulo geven vanzelfsprekend aan dat zij aandringen om meerdere en grotere onderzoeken willen gaan doen naar het effect van CBD op de levenskwaliteit van Parkinson patiënten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *